fredag 22 mars 2013

Hundutställning

Hundutställning, tävling för rashundar där en domare gör en exteriörbedömning utifrån hur väl hundarna överensstämmer mot aktuell rasstandard. Hanhundar och tikar i samma ras bedöms var för sig och vinnarna ställs sedan mot varandra. Dessa två utnämns sedan till "bästa hund i rasen" (BIR) och "bäst i motsatt kön" (BIM).
Den hund som blivit bäst i rasen går vidare till final med tävlan om "bäst i gruppen" (BIG) och "best in show" (BIS). Dessa finaltävlingar är inofficiella, men den som anmäler sin hund till utställning förbinder sig att delta i dem om hunden går vidare dit.
Det grundläggande syftet med hundutställningar är avelsutvärdering.

På en hundställning kan finnas många hundra, ibland tusen, hundar samtidigt. Där kan man se massor av olika raser i verklingheten!
Utställning är en tävling i hur hunden ser ut och hur den rör sig. Varje ras kallas in i en ring, där hundarna visas upp för en domare, som tittar på dem en och en. Varje hund ska tillåta att domaren kommer fram och öppnar munnen på den och tittar på tänderna.
Den son visar upp hunden kallas handler och är ofta klädd på ett sätt som passar ihop med hundens utseende.
Innan hundarna ska in i ringen blir de ompysslade på alla sätt och vis. De borstas och kammas tills varenda hårstrå ligger på rätt plats; de trännas på att trava fint; de ställs upp rätt och ska hålla huvudet högt för att se stolta ut. Det hander så mycket hela dagen att många hundar sover en stund i sin bur så fort de kommer åt.

Efter att ha sett alla hundar i sin ring, bestämmer domaren vilka av dem som ska få pris. Sedan kommer de bästa hundarna in fler gånger och tävlar mot andra hundar som också gått bra. En och samma hund kan få fyra, fem priser med sig hem från en utställning.
Det allra finaste på varje utställning är att bli BIS -Best in Show. Den ägare som får den prisrosetten brukar gråta av lyka och hunden blir glad för att ägaren är glad. Den förstår nog inte att den blivit utställningens vackraste hund!

Hundutställningar arrangeras av privata organisationer. I Sverige anordnas de flesta och största hundutställningarna av Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsklubbar. SKK är ansluten till den internationella kennelfederationen Fédération Cynologique Internationale (FCI). Hundutställningar arrangerade av SKK eller dess medlemsklubbar följer SKK:s Utställnings- och championatsbestämmelser, som till största delen stämmer överens med de motsvarande regler som gäller i kennelklubbar anslutna till FCI i andra länder.
Hundutställningar anordnas också av Svenska hundklubben och vissa fristående rasklubbar.
Här ser du årets alla länsklubbsutställningar. Du kan även få mer information om hundställning på SKK.

Kolla även på den här videon för att se på hur malterserna ser ut på en internationell hundställning:


Inga kommentarer: